Fagerstrand – Spro – Fjellstrand

Kyststien med Isdammer, gruver og badeplasser og mye mer.

Se turkart ved å klikke på kart-knappen.

Les mer Se turkart

Bildegalleri

Turen starter ved busstoppet Solbakken ved Fagerstrand

Turen starter fra busstoppet Solbakken ved Fagerstrand. Følg bilveien litt tilbake og ta en smal grusvei ned til venstre. Følg blåmerker. Et stykke ned langs veien tar ruta av til venstre på en sti som tar deg ned til sjøen og en gammel brygge. Sving nordover på Solbakkodden langs sjøen der det er malt blå merker på svaberget (se bilde). Ruta går så opp på Solbakkenveien som du følger et stykke opp i bakken der det tar av en sti til venstre.

Følg sti og blåmerker oppover gjennom skogen til du kommer til Gaupemyrdammen som er en gammel isdam. Stien følger dammen til den møter Humlesekkveien nedover til venstre mot sjøen. Du tar til høyre i første kyss litt nedover denne veien, forbi noen hytter og over på en sti. Denne kan du følge ned til sjøen ved en gammel slipp på Bekk. Ruta går videre på John Becks vei langs vannet bort til Søndre Spro Brygge. I tidligere tider gikk det rutebåt langs Nesodden som la til ved alle disse gamle bryggene som du vil se flere av på ruta. (se link om historien til Nesoddbåtene tilbake til slutten av 1800-tallet)

Gruvene på Spro

Søndre Sprovei tar deg videre oppover mellom hyttene. Veien svinger oppover mot høyre før den brekker bratt av mot venstre. Fortsett rett fram på Ishusveien der Søndre Spro vei fortsetter opp til høyre. Ruta videre følger en sti som tar av til venstre og slynger seg nedover til sjøen igjen. Du får en fin utsikt til Sørbukta og Sproodden med Spro Fyr før du følger stien som går tett innunder en bratt fjellvegg på høyre hånd og sommerhus til venstre. Stien tar deg ut til en liten stikkvei som raskt kommer ut i Nordre Spro vei.

Den opprinnelige kysttstien går ned veien til Nordre Spro brygge, men pga. anleggsarbeid er den lagt om slik at du må gå Nordre Spro vei opp til høyre istedet, for å komme videre rundt hele utbyggingsområdet. Følg denne helt opp til hovedveien og gå litt nordover langs denne forbi anleggsområdet. Følg skiltet rute ganske bratt ned igjen til sjøen og den opprinnelige Kyststien som straks tar deg inn på den såkalte Diamantstranda og gruvene der.

I 1904-1918 hentet man feltspat fra gruven. Trolig åpnet man gruven allerede i 1880-90 årene. Det er identifisert 21 mineraler her: Blant annet mikroklin, kvarts, muskovitt, samarskitt, euxenitt, columbitt, thoritt, monazitt, beryll, turmalin, topas, apatitt, kalkspat og flusspat. Feltspat kan blant annet brukes til å lage porselen, keramikk og glass.

Kyststien til Fjellstrand brygge

Du passerer så Orebukta med den velutstyrte lille havna, og kommer ut på Nordstrandveien. Nordstrand Brygge ligger ned til venstre mens Kystien følger veien et godt stykke oppover en bratt bakke før den tar av til venstre langs Kvistemyrveien og deretter Dalboveien gjennom hyttebyen. Ruta følger deretter en sti som tar av fra Dalboveien og går ned gjennom skogen til sjøen igjen.

Herfra går Kyststien langs sjøen forbi Fjellstrand Brygge og videre oppover asfaltveien gjennom bebyggelsen på Fjellstrand. Ta av til venstre opp Brattbakken til du når Skaugumvei. Her kan du ta til høyre og komme forbi Annas Hybel i Fjellstrandveien 1 for en kopp kaffe og en matbit.

God tur!

Turkart kan du laste ned fra nesoddmarka.no, her.

Turen er hentet fra Nesoddmarkas venner
© Faunens fortellinger.

Kjekt å vite:

Fagerstrand – Spro – Fjellstrand