Eikeskogen og Kunsthallen (Røer gård og Nesoddparken)

Opplev kunst og kultur i Nesoddens største kunstsenter. En herlig park med mange skulpturer, besøk kunstnere eller butikken og kunsthallen. Ta turen videre inn i Eikeskogen og opplev verdens nordligste sammenhengende eikeskog i flott terreng. Turen kan startes eller avsluttes i Nesoddparken, alternativt en rundtur med utgangspunkt i Nesoddparken, se kart.

Se turkart ved å klikke på kart-knappen.

Les mer Se turkart

Bildegalleri

Turen starter ved eikeskogen på Røer

Denne turen går gjennom gammelt kulturlandskap. Vi starter ved Nesoddparken, som nå er tilholdssted for noen av Nesoddens kunstnere. En gang var dette «Sandvold» – det første store sykehjemmet på Nesodden. Bygget i 1937, den gang man kalte det gamlehjem. For å komme dit må du ta 560-bussen til Torvet og gå Løeshagaveien opp. Parkeringsplass finner du sikkert også hvis du kommer kjørende ned fra Kirkeveien.

På baksiden av bygningen ligger Miljøhagen, med skulpturpark og naturstier. Herfra går stien nordover gjennom skogen i retning mot Røer gård. Snart kommer den ut i jordekanten, fortsetter ned en bakke og på trebru over Røerbekken som renner ned fra Røertjernet. Etter bekkepasseringen deler stien seg, og du må ta stien som går til venstre og opp mot gårdsveien på Røer. Den skal vi følge frem til eikeskogen.

Gjennom det gamle gårdstunet

Gårdsveien tar oss forbi det gamle hvite hovedhuset på Røer – hvitmalt murfasade har stått her siden 1700 tallet. Og det kan jo nesten gi assosiasjoner til Stortinget vårt, for fronten voktes av løver! Du går forbi låven og den brune forpakterboligen, og så ser du til venstre et av de eldste tuntrærne i Norge. Den gamle huleika er kjerneboret og man mener at den er 1000 år gammel. Her finner du mange arter som er rødlistet i Norge.

Følg veien videre, og rett før den bøyer ned mot jordet, svinger en fin liten sti til venstre nordover og inn mellom de store trærne. Vi er ved eikeskogen.

Den enestående eikeskogen på Røer

Eikeskogen på Røer regnes som verdens nordligste sammenhengende eikeskog, med utløpere nordover mot Flateby og Berger. Skogen her ved gården er blitt kultivert og vernet av Røerfamilien gjennom flere hundre år og de gamle trærne er blitt spart for hogst. Den er ikke så stor, bare 300 dekar.

Men Eikeskogen gir fine naturopplevelser gjennom hele året og vegetasjonen forandrer seg hele tiden. Man bør derfor planlegge året med minst fire turer til Eikeskogen på Røer! Våren krever minst to turer, for først kommer hvitveisen nå i april og bølger som et mykt teppe i hvitt på grønt gjennom hele skogen. Litt senere spidder liljekonvallen seg vei gjennom hvitveisteppet rett før den siste hvitveisen bøyer nakken.

Da er det bare å legge seg ned og snuse inn parfymen.

Gjennom Eikeskogen

Nå har vi lyst til å ta deg en tur på sikk-sak gjennom eikeskogen. Vi må selvfølgelig ferdes hensynsfullt, for denne skogen er et pleiet kulturlandskap. Femti meter inn og til venstre finner du fem eikestammer som står så tett sammen at de utgjør en enhet. I midten er det plass til både store og små. Videre passerer du noen av de største og flotteste eiketrærne i skogen. De står der som gamle elefanter med sprukken bark og formidler tidløs evighet. Ta deg litt tid, kjenn på energien i skogen.
Så er det også partier med ungskog. Ett felt inne i skogen er tilplantet med tett granskog, den er det bare å holde seg vest for.
Du kommer til et lite tjern, går en runde rundt det. Så går du sakte tilbake gjennom eikeskogen til grusveien du tok av fra, den som fører inn mot gårdshusene på Røer.

Eikeskogen strekker seg også på andre siden av veien. Du kan følge noen gamle stier eller bare gå i terrenget rett sørover. Kanskje treffer du innom nok en gammel dam der froskene kvekker? Kanskje finner du den gamle kjerreveien som fører nedover i retning FV156. Følg denne forbi Eksten og du passerer husmannsplassen Kontra før du igjen treffer fylkesveien litt nord for Torvet.

Turkart kan du laste ned fra nesoddmarka.no, her.

God tur!

Turen er hentet fra Nesoddmarkas venner
© Faunens fortellinger.

Kjekt å vite:

Flere anbefalte turopplevelser

Eikeskogen og Kunsthallen (Røer gård og Nesoddparken)

Flere anbefalte turopplevelser