Aker Brygge til Fjellstrand og Fagerstrand – Flott kyststi på vestsiden av Nesodden

Denne turen starter på Aker brygge. Der kan du gå ombord på Nesoddbåten. Den tar deg til Nesoddtangen på ca. et kvarter. Hvis været er fint, er dette en flott båttur.

På selve Nesoddtangen går det buss. Den tar deg til Fjellstrand på ca. 20 minutter, og der finner du den hyggelige kafeen Annas hybel. Her rekker du en kjapp kaffe, og så starter det som er en super, cirka 10 kilometer lang kyststi på vestsiden av Nesodden.

Les mer Turkart

Bildegalleri

En fjordnær strekning med flere badehus

Følg Fjellstrandveien, ned til Brattebakken via Skaugumvei, og til Paradisbukta badeplass med sandstrand, badehus og stupetårn. Ta så Fjellstrandveien videre, den går etter hvert over i en blåmerket kyststi, langs sjøkanten, en hyggelig strekning med mange badehus! Så bærer det opp i terrenget til du møter på Dalboveien, som du kan følge opp til Kvistemyrveien, og så videre langs Nordstrandveien nedover til Nordstrand brygge.

Fortsett sørover langs vannet ovenfor den siste skarpe svingen i Nordstrandveien, til en skiltet sti som går sørover på oversiden av gjerdet. Her er det fjordnært og fint, og etter hvert kommer du inn på en vei som har blitt brukt til frakt av malm fra gruvene på Spro. Observer historien, du ser tydelige spor av gruvedrift her. Gå ned en liten tretrapp, fortsett på sti og grusvei, forbi de gamle tankene, så til Svestad Brygge, der Prodykk og en trivelig kiosk holder til.

Teltkos langs den kuperte kyststien

Turen går så videre langs vannet fra Svestad Brygge, følge Gamle Bryggevei i vannkanten, over brua og opp bakken. Like før du kommer opp til Sproveien, går kyststien gjennom gjerdet og inn i terrenget og følger kupert sti, småveier og trapper forbi Rognskjærdammen og ned til Spro gruve, et populært utfartssted.

Like ved finner du en koselig teltplass, hvor du øfte møter på andre eventyrere som koser seg i telt. Fint sted å spise matpakka, før du finner veien til Spro brygge, og det gigantiske utbyggingsprosjektet som er i gang her.

Deretter går du videre fra Nordre Spro brygge til Søndre Spro brygge. Følger kyststimerkingen sørover, til du kommer inn på den asfalterte veien som går ned til Søndre Spro brygge. Denne delen av turen er kupert, og egner seg ikke for barnevogn eller sykkel. Dette området er preget av mange fine hytter, noen har til og med bygd en tretopphytte.

Når du kommer ned til fjorden igjen, er det bare å ta en pust i bakken på en benk ved ett av badehusene, der kan du kose deg med matpakke og drikke.

Ta en omvei på vei til Fagerstrand

Kyststien videre er fjordnær og vakker. En gammel, nydelig kjerrevei sørover, over en plen og en liten bro over bekken. Her finner du fort en liten sti som går opp i skogen, og etter cirka 50 meter møter du restene av et is-lagerhus, som ble brukt til lagring av is for utskiping til resten av Europa. Så følger du Humlesekkveien opp til Gaupmyrdammen, en av dammene i området som ble brukt til isproduksjon.

For å komme til Fagerstrand følger du en blåmerket sti på vestsiden av dammen, ganske kupert, før du kommer ned til Solbakken, en vei du kan fortsette på nedover til sjøen, der kyststien fortsetter sørover i sjøkanten. Stien går over en privat eiendom, og nesten frem til tankanlegget på Fagerstrand, som sperrer for vår videre ferdsel langs sjøen. Kyststien går opp i skogen, nordover, opp på Solbakken, og så på Lillerudveien.

Den siste kilometeren går på gangstien langs veien ned til brygga på Fagerstrand. Derfra går båten tilbake til Aker brygge i Oslo.

Mjølkeruten fra Fagerstrand til Aker brygge

Denne kyststituren er en opplevelse. Du ser fjorden nesten hele tiden, og store deler av turen går ved vannkanten. Turen er bra merket, men du må følge med, og vi håper at denne teksten er til god hjelp til det. Det er mange steder å ta seg en rast og bade litt, så ta med badetøy! For byfolk er det helt topp å komme seg ut på fjorden, særlig melkeruta fra Fagerstrand til Aker brygge med flere  stopp, er en morsom og trivelig opplevelse.

God tur!

Turkart vil snart være tilgjengelig for nedlasting!

Turforslaget er hentet fra ReiseKick

Kjekt å vite:

Aker Brygge til Fjellstrand og Fagerstrand – Flott kyststi på vestsiden av Nesodden