Bergerbanen – Grimsåsen – To Gård og Schrader Gårdsbutikk

To gård er hjertet i Nesoddmarka, det første turmålet for mange nytilflyttede og et av de mest populære for nesoddinger flest. Grimsåsen byr på en fantastisk utsikt over Oslo. På søndager serveres Nesoddens beste vafler på To Gård, og på den lokale skatten Schrader Gårdsbutikk kan man handle lokale varer.

Den vanligste veien er å gå fra Alværn ungdomsskole i vest eller opp gjennom Schraders gartneri fra øst. Turen er heller ikke lang fra Bergerbanen, men i dag anbefaler vi å gjøre den litt lenger: ved å gå fra Bergerbanen via Grimsåsen.

Se turkart ved å klikke på kart-knappen.

Les mer Se turkart

Bildegalleri

Til Bergerbanen kommer du greit med 560 bussen og det er bra med parkeringsplass.
Gå sørover og finn stien opp i sørvestre hjørne av banen. Du kommer til jordet oppe i skogen. Følg nå stien mot vest langs nordsiden av jordet og videre oppover gjennom skogen. Etter hvert når du frem til foten av den høye Grimsåsen. Der kommer det en stor sti sørfra, og du følger denne 130 meter langs stupene mot nord. Der stikker det av en sti oppover mot venstre, og nå begynner klatringen opp mot Grimsåsen. Stien er bratt – nå får du sjekket kondisjonen oppover til platået der oppe. Ikke gi deg der – fortsett videre oppover stien mot toppen av åsen.

Grimsåsen rager 189 meter over havet og det er fin utsikt østover. Langt der nede kan de se husene på Berger gård, der turen startet. Og i det fjerne ser du Bunnefjorden og Oslo på den andre siden.

Fra toppen av Grimsåsen går du ned mot vest og finner stien som tar deg vestover i retning Tomåsan. Vi skal ikke ut på Måsan i dag, men i det du når nordspissen av myra, tar du stien til venstre og følger den langs ytterkanten av Måsan mot sør. Der begynner den gamle drifteveien som går fra Tomåsan opp gjennom skaret i retning mot Treskomyra og To gård.

Underveis har du et par mulige topper å bestige: Nordover når toppen 205 meter og sørover strekker toppen seg til 209 meter. Dette kan jo ikke helt måle seg med Toåsen på 220 meter, men prøv gjerne en av disse toppene likevel, vi garanterer fjordutsikt. Følg så stien gjennom skaret og over til Treskomyra. Derfra går stien sørvestover ned bakkene, og så møter du plutselig turveien fra Alværn. Nå er det bare å loffe ned til To gård. Og hvis du kommer på søndag, er de blide vaffeldamene klare!

Tilbake til Berger følger du først veien østover, den går via Schrader Gartneri som har Nesoddens fineste gårdsutsalg. Fra Schrader er det en kort tur ned til bussholdeplassen. Bergerbanen er to stopp unna med bussen og kan lett nås til fots.

God tur!

Turen er hentet fra Nesoddmarkas venner
© Faunens fortellinger.

Kjekt å vite:

Bergerbanen – Grimsåsen – To Gård og Schrader Gårdsbutikk