Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

«The Source» på Nesodden Jazzklubb

15. november 2023 @ 20:15 - 22:30

The Source er en kvartett med lang fartstid. Faktisk startet bandet opp allerede I 1993, med utgangspunkt i besetningen Øyvind Brække, Trygve Seim, Ingebrigt Haaker Flaten, bass og Per Oddvar Johansen , trommer. Alle studerte ved jazzlinja ved konservatoriet I Trondheim på den tiden. I 1996 overtok Finn Guttormsen bassrollen, mens dagens besetning med Mats Eilertsen som bassist har vært konstant siden 2004.
Bandet laget i begynnelsen mye musikk av Ornette Coleman, men også den nordiske sounden, – spesielt da representert ved Jan Garbareks 70-talls trio Triptykon med Edward Wesala var også viktig, i likhet med annen 60 talls-jazz, som Miles Davis`60-talls-kvintett, Mingus, Monk, Ayler og David Murray. Bandet utviklet fort en egen måte å forholde seg fritt med utgangspunkt i eget låtmateriale, og de siste årene har bandet faktisk gått på scenen uten settlister, og dermed formet konserten spontant!
I løpet av sin lange historie har The Source utgitt 8 album , derav 2 utgivelser på ECM: “The Source and Different Cikadas” fra 2002 og “The Source” fra 2006: Bandets første utgivelse var Olemanns Kornett fra 1994. Allerede da hadde bandet staket ut en kurs med en blanding av frijazz, rock og klassiske elementer.
Bandet turnerte hyppig i årene 1993-1995 i Norge og på kontinentet. Etterhvert, på slutten av 90- tallet, og utover på 2000–tallet ble musikerne også inspirert av orientalsk/arabisk musikk, gjennom de spektakulære julekonsertene med bl. a. egyptiske Fathy Salama`s orkester og raï-sangeren Cheb Hocine, backing-storband og Forsvarets Musikk. Fra 2007 ble det indiske bandet Shankara; med Jai Shankar og Rohini Sahajpal og sangeren Sunanda Sharma i spissen, også sentrale på disse konsertene. Attpåtil har bandet også inkludert den egyptiske derwish-danseren Raed AbdElghany på disse showene i de senere år.
I årene 2007-2013 lagde bandet også en sommervariant av dette, med tilsvarende artister, med utgivelsen «The Source: of Summer» (Grappa) fra 2013 som høydepunkt. De siste 10 årene har bandet som kvartett vært mest å høre på ulike festivaler i Norge og Europa – og hovedvirksomheten har dreiet seg rundt de spektakulære julekonsertene – som ofte kan inkludere opp mot 20 gjesteartister!
Fra det store og orkestrale vokste det derfor frem et behov for å komme tilbake til kjernen og det «lille kvartettformatet bandet startet med. The Source har derfor siden høsten 2019-trappet opp turnévirksomheten som kvartett. I 2019 fikk bandet i stand to studioprosjekter som ren kvartett: Den første var en innspilling av lydsporet for dokumentaren «Sorry brødre, det ble meg», initiert av og produsert av Elsa Kvamme. Senere det året reiste bandet til Hallibakken Lydstudio på Nesbyen for innspilling for et nytt kvartettalbum med hovedsakelig nytt materiale skrevet av alle bandets medlemmer! Platen ble utgitt oktober 2021 på Odin/Grappa med tittelen: « … but swinging doesn t́ bend them down to stay».
Bandet turnerte Østlandet på vårparten ifjor og deltok på Moldejazz, mens i 30-årsjubileumsåret 2023 gjennomfører de tilsammen 25 konserter over hele landet og i utlandet, med 3 julekonserter som tradisjonsrik avslutning på et forrykende år! The Source sin opptrenden på Nesodden blir konsert nr 22 iår!
Konserten tar utgangspunkt i bandets foreløpig siste album, men materiale fra tidligere utgivelser dukker også opp, foruten nyheter fra det siste halvåret. The Source, på konsert anno 2023 vil reflektere alle de ulike tingene bandet har gjort opp gjennom historien, fra jazz – via folk, til arabisk musikk og til … Ja, hvem vet hva?
Øyvind Brække – trombone,
Trygve Seim – saksofoner,
Mats Eilertsen – bass,
Per Oddvar Johansen – trommer.

Detaljer

Dato:
15. november 2023
Tid
20:15 - 22:30
Hjemmeside:
https://nesoddenjazzklubb.ticketco.events/no/nb/e/the_source_2023

Sted

Flasken Kjøkken & Bar
Kapellveien 84
1450 Nesoddtangen,
+ Google-kart